Hytetu-palvelukonsepti - ekollega

     

Hytetu-palvelukonsepti

Uutiset

Ajankohtaista

Palvelutarjotin 

Lapin hyvinvointialue osallistui kansallisena ratkaisuna kehitettävän Tarmoa palvelutarjottimen pilotointiin. Tarmoa palvelu sulkeutui 31.5.2024. Tarmoa palvelua kehitetään saatujen palautteiden pohjalta ja se avataan yleisölle vuoden 2025 alussa. Lapin hyvinvointialueella on Tarmoa palvelutarjotin käytössä vuonna 2025. Hankkeessa jatketaan kuntien ja järjestöjen hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta edistävien palveluiden kirjaamisen edistämistyötä palvelutietovarantoon ja Lähellä.fi palveluun. Keskustelut käynnistetään myös seurakuntien kanssa heidän vastaavien palveluiden kirjaamisen edistämiseksi. Syksyn toimenpiteisiin kuuluu myös palvelutarjottimesta tiedottaminen laaja-alaisesti.  

Kypsyysanalyysimalli

Lappilaisten asiantuntijoiden odotuksia hytetu-yhteistyölle sekä siinä koettuja haasteita on selvitetty asiantuntijahaastatteluin syksyllä 2023. Selvitys on valmistunut ja on luettavissa täällä (avautuu uuteen välilehteen) Kypsyysanalyysimalli on valmistumassa ja siihen pohjaava sähköinen arviointiväline otetaan käyttöön syyskuussa 2024.

Arjen turva

Arjen turvan toimintamallien erivaiheisia pilotointeja Ankkuri ja MARAK toiminnassa on käynnissä ja alueellisia toimija- ja verkostoselvityksiä toteutuksessa.  Hss toimintamallia kehitetään yhteistyössä VASA2 Mieri tiimin riippuvuuspalvelualuiden kehittämisen kanssa.

Ankkuri Lappi, Itäinen tiimi on saatu käyntiin itäisen palvelualueen viiden kunnan, Laphan ja poliisin yhteistyönä. Rovaniemen Ankkuritiimiä on vahvistettu saattamalla yhteen Rovaniemen olemassa olevaan tiimiin Pellon, Posion ja Ranuan kunnat. Tiimi tulee toimimaan Kaakkoisena tiiminä. Parhaillaan käydään keskustelua Inari-Utsjoen kanssa mahdollisesta yhteisestä Ylä-Lapin Ankkuritiimistä ja Lounaisen palvelualueen osalta taustakartoitus on käynnissä. Alueiden kanssa pyritään Ankkurityön käynnistymiseen syksyllä 2024. 

Hanke tukee ja vahvistaa MARAK toiminnan käytettävyyttä kehittämällä etäpalveluiden käyttöä. Lähisuhdeväkivallan tunnistamista ja puheeksiottoa sekä MARAK ohjausta pyritään vahvistamaan Avainhenkilömallin koulutuksen kautta, hankkeen osallistuttua THL:n, Laphan ja Ensi- ja turvakodin yhteiseen pilottiin.

Lapin AMK on toteuttanut sivuston, joka tukee kehittämään osaamistasi. Sivusto on suunniteltu kaikille, jotka toimivat hyvinvointialueilla, kuten kunnissa, järjestöissä, viranomaisissa ja oppilaitoksissa. Hyödynnä jäsenneltyä ja käytännönläheistä tietoa kuudesta tärkeästä teemasta, jotka tukevat hyvinvoinnin ja arjen turvallisuuden edistämistä monitoimijaisissa verkostoissa. Sivustolta löydät tietoa ja työkaluja tiedolla johtamiseen, palvelumuotoiluun, osallisuuteen ja yhteisövaikuttavuuteen, ennakointiin ja verkostoissa toimimiseen sekä niiden johtamiseen.

Arkeen Voimaa

Näyttöön perustuva itsehoidon ryhmätoimintamalli, jolla pyritään vahvistamaan yli 18-vuotiaiden henkilöiden elintapoja ja itsehoitotaitoja ja sitä kautta kohentamaan heidän arkipärjäämistään ja elämänlaatuaan. Toimintamallia pilotoidaan Rovaniemen ja Kemi-Tornion seuduilla sekä etänä Teamsissa. Toiminnan pysyvän koordinaation neuvottelut ovat hyvällä mallilla ja koordinaatiomallissa ovat mukana terveys-, sosiaali ja mieri-palvelut.  Toimintamalli on osana mieri-palveluiden porrastettua hoitomallia ja pilotoinnin aikana edistetään toimintamallin linkittymistä hoito- ja palveluketjuihin sekä selvitetään soveltumista sosiaaliseen kuntoutukseen. Hankeaikana toteutuu yhteensä 15–16 ryhmää, joissa arviolta yhteensä n. 160–200 osallistujaa. 6/2024 mennessä pidetty 9 ryhmää, joissa n. 110 osallistujaa.  Elokuussa käynnistyviin Tornion, Kemin ja Rovaniemen ryhmiin on ilmoittautuminen parhaillaan käynnissä. 

Hyvinvointilähete

Hyvinvointilähetteen tavoitteena on lisätä asukkaan hyvinvointia ja osallisuutta lisäämällä lähetteen saajan arkeen mielekästä tekemistä. Tarve lähetteelle voi syntyä esimerkiksi yksinäisyyden tunteesta, syrjäytymisestä tai sen riskistä, eläköitymisen tai vaikka uudelle paikkakunnalle muuton seurauksena. Lähetteen voidaan kirjata vain täysi-ikäiselle asukkaalle.

Hyvinvointilähete voidaan kirjata esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluissa. Lähete kirjataan ensisijaisesti eKollega -sivustolle ammattilaisen toimesta lähetteensaajan luvalla. Mikäli lähetteentekijä on estynyt tekemään lähetettä tai asiakkaalla on herännyt mielenkiinto hyvinvointilähetettä kohtaa ilman ammattilaisen vastaanottoa, on mahdollisuus jättää yhteydenottopyyntö hyvinvointilähetteen nettisivujen kautta osoitteessa: hyvinvointilahete.fi.

Hyvinvointilähetetoiminta ei korvaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Palvelu on lähetteen saajalle maksuton. 

Digitaaliset hyte-ratkaisut

Kutakin lähipalvelualuetta varten on avattu uudet aluejonot. Lähipalvelualueiden uudet hyvinvointilähete koordinaattorit on perehdytetty aluejonojen käyttäjiksi. Hyvinvointilähetteen voi tehdä nyt myös kirjautumattomana käyttäjänä

Mistä on kyse?

Tarve matalan kynnyksen terveyttä ja sosiaalista toimintakykyä edistävien palveluiden kehittämiselle tulee kasvamaan Lapissa. Tämä tarkoittaa, että kunnissa tulisi panostaa muun muassa liikuntaan, ravitsemusneuvontaan, taiteeseen ja kulttuurin liittyvien vaikuttavaksi todettujen interventioiden toteuttamista ikääntyvän väestön terveyden ja toimintakyvyn edistämiseksi. Toiminnalla pyritään vastaamaan Lapin väestön tunnistettuihin hyvinvointitarpeisiin (mm. perheiden ja työikäisten hyvinvointia ja terveyttä tukeva elämäntapa, lasten ja nuorten hyvä mielenterveys, ikääntyneiden toimintakyky, hyvä elämä ja osallisuus, koko väestön arjen turvallisuus).

Ennaltaehkäisevällä toiminnalla sekä varhaisen vaiheen ongelmien tunnistamisella ja tilanteissa oikea-aikaisella toimisella pystytään reagoimaan ennen kuin ongelmat alkavat kasaantua. Ennaltaehkäisevän toiminnan mahdollistavat toimivat matalan kynnyksen palvelut sekä yhteistyö, missä merkittävää on oikeanaikainen ja -paikkainen palveluohjaus. Ohjauskäytänteistä esimerkiksi liikuntapalveluiden, kulttuuripalveluiden, järjestötoiminnan ja seurakuntien sekä sote-palveluiden kesken on paikallisesti sovittu, mutta systemaattisuus puuttuu vielä, ja sitä pyritään kehittämään näillä yhteistyörakenteilla.

Investointi 2 osion työpakettien toimenpiteillä pyritään myös turvaamaan ja kehittämään kuntien, hyvinvointialueen ja muiden sidosryhmien yhteistyönä toteutettava ennaltaehkäisevä työ sekä hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämiseen liittyvät tehtävät.

Osatoteuttajina investointi 2 osiossa ovat mukana Lapin ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto ja Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry. Vuoden 2024 alusta uusina osatoteuttajina hyvinvointilähetetoiminnan koordinaatiomallin pilotissa aloittivat Saura-Säätiö sr, Suomen Punaisen Ristin Lapin piiri ja MIELI Rovaniemen seudun mielenterveys ry.

Hankeaika on 1.1.2023 – 30.6.2025   

Kehittämistyön muutoksen mittaaminen: 

  • Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden kehittämistyössä mitataan hytetu-toimintamallien alueellista käyttöönottoa, käytettävyyttä ja alueellista sekä määrällistä vaikutusta.        
  • Hytetu-toimintamallit ei ole ollut käytössä Lapissa ollenkaan tai heikosti. Mallien vaikutusta on näin ollen arvioitava soveltuvilta osin, niiden käyttöönottoa ja toimintaa tarkastelemalla.      
  • Katso kaikki HyTeTu kehittämisen mittarit täältä.
     
     

Investointi 2 -osion työntekijät

Tiina Hyötylä
Aluekoordinaattori
Puh. 0407564558
tiina.hyotyla@poske.fi
VASA 2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanke
kieliosaaminen suomi englanti
Henkilökortti
Mari Kaltemaa-Uurtamo
Projektipäällikkö
Puh. 040 624 8637
mari.kaltemaa-uurtamo@poske.fi
VASA 2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanke, Investointi 2 -osio
kieliosaaminen suomi englanti
Henkilökortti
Petra Kannisto
Koordinaattori, Palvelutietovaranto (PTV)
Puh. 040 549 4366
petra.kannisto@poske.fi
VASA 2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanke
kieliosaaminen suomi englanti
Henkilökortti
Jari Martikainen
Asiantuntija
Puh. 040 623 6507
jari-pekka.martikainen@poske.fi
VASA 2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanke, Investointi 2 -osio
kieliosaaminen suomi englanti
Henkilökortti
Vilma Sydänlammi
Aluekoordinaattori
Puh. 040 686 4054
vilma.sydanlammi@poske.fi
VASA 2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanke
kieliosaaminen suomi ruotsi englanti
Henkilökortti
Elina Välimaa
Aluekoordinaattori
Puh. 040 6529 356
elina.valimaa@poske.fi
VASA2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanke
Henkilökortti