Sosiaalisen raportoinnin lomake

Sosiaalisen raportoinnin lomake on Lapin hyvinvointialueen sosiaalihuollon ammattilaisille tarkoitettu rakenteellisen sosiaalityön tiedon tuottamisen väline.

Sosiaalihuollon arjessa saadaan ajankohtaista yhteiskunnallista tietoa ihmisten elinoloista ja palvelujen tarpeista. Lomakkeen avulla nämä tehdyt havainnot sekä sosiaalihuollon ammattilaisten asiantuntemus ja tieto saadaan osaksi sosiaalihuollon johtamista, päätöksentekoa, palvelujen suunnittelua ja kehittämistyötä.

Olennaista on tuottaa tietoa asiakasnäkökulmasta: millaisia vaikutuksia kyseessä olevalla ilmiöllä tai esimerkiksi palvelujen puutteilla on asiakkaiden arkeen ja hyvinvointiin.

Kuinka toimin?

Avaa lomake

1) Paina "Avaa lomake" -painiketta yllä.

2) Täytä sosiaalinen raportti. Muistathan raportoida yhden ilmiön per lomake. Lomakkeita voit täyttää niin monta kuin tarvitsee.

3) Täytettyäsi kaikki kohdat lähetä sosiaalinen raportti "Lähetä"-painikkeesta. Lomake ei jää talteen sen täyttäjälle.

HUOM: Kiinnitä sosiaalista raporttia täyttäessäsi huomiota siihen, ettei ilmiön kuvauksesta voida tunnistaa siihen liittyviä asiakkaita tai muita salassapitovelvollisuuden piiriin kuuluvia henkilöitä.

Tietoa sosiaalisesta raportoinnista

Sosiaalisen raportoinnin lomake on Lapin hyvinvointialueella yksi keskeisimmistä rakenteellisen sosiaalityön tiedon tuottamisen välineistä. Rakenteellinen sosiaalityö perustuu sosiaalihuoltolakiin (SHL 7 §) ja sen tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ääntä osana yhteiskunnallista keskustelua ja päätöksentekoa.

Sosiaalisen raportoinnin lomakkeen avulla sosiaalihuollon ammattilainen voi nostaa esiin esimerkiksi: 
•   Ajankohtaisia, yhteiskunnallisia ilmiöitä ja epäkohtia
•   Eriarvoistavia rakenteita tai käytäntöjä
•   Palvelujen kehittämistarpeita tai hyviä käytäntöjä
•   Konkreettisia ratkaisu- ja kehittämisehdotuksia

Tällä hetkellä Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus kokoaa raportoidut asiat kerran kuukaudessa sosiaalityön johdolle. Esihenkilöt jatkotyöstävät tietoa eteenpäin johtoryhmiin.

Tavoitteena on saada tieto käyttöön osaksi sosiaalihuoltoa koskevaa päätöksentekoa ja palvelujen suunnittelua. Tietoa hyödynnetään myös tutkimus- ja kehittämistyössä.

Koosteet Lapin hyvinvointialueen sosiaalisista raporteista 

Linkit avautuvat uusiin välilehtiin: 

 

Sosiaalisen raportoinnin kehittäminen

Tämä sähköinen sosiaalisen raportoinnin työkalu on kehitetty Rakenteellinen sosiaalityö Lapissa (ESR) -hankkeessa (2020-2022). Hankkeessa vahvistettiin rakenteellista sosiaalityötä muun muassa kehittämällä erilaisia menetelmiä sen toteuttamiseksi.

Selvityksessä Rakenteellisen sosiaalityön tietokäytännöt ja kehittämisen paikat Lapissa (Partanen, Leinonen, Lindh 2022) on kartoitettu pilottiin osallistuneiden sosiaalihuollon ammattilaisten ja esihenkilöiden kokemuksia sosiaalisesta raportoinnista sekä jäsennetty raporttien tuottamaa tietopohjaa. Selvitys on luettavissa Posken julkaisusarjassa.

Kehittämistyötä jatkettiin vuonna 2023 Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeessa, jossa työkalun käyttöönottoa laajennettiin Lapin hyvinvointialueella laajasti perheiden ja työikäisten palveluissa Kaakkoisella alueella sekä terveydenhuollon sosiaalityössä. 

Kehittämistyö jatkuu vuonna 2024-2025 Lapin hyvinvointialueella Sosiaalihuollon tiedolla johtamisen projektissa. Sosiaalihuollon tiedolla johtaminen - ekollega - Virtu Tavoitteena on vakiinnuttaa ja vahvistaa sosiaalista raportointia osana rakenteellista sosiaalityötä.

 

Yhteystiedot

Anni Partanen
Projektipäällikkö, sosiaalipalvelut
Puh. 040 751 11 21
anni.partanen@poske.fi
VASA 2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanke
Henkilökortti
Toivo Klemi
Erityisasiantuntija
Puh. 040 721 6671
toivo.klemi@poske.fi
Sosiaalihuollon tiedolla johtamisen projekti
kieliosaaminen suomi
Henkilökortti
Tuija Holm
Erityisasiantuntija
Puh. 040 557 5142
tuija.holm@poske.fi
Sosiaalihuollon tiedolla johtamisen projekti
kieliosaaminen suomi
Henkilökortti
Henna Halttu
Sosiaalihuollon erityisasiantuntija
Puh. 040 184 0007
henna.halttu@poske.fi
VASA 2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanke
Henkilökortti